Ulike varianter av bridge


Gjennom bridgens historie har vi sett mange ulike varianter. Bridge har blitt spilt over flere hundre år, og mange av variantene har kommet gjennom en naturlig utvikling av kortspillet. Fra opprinnelsen da spillet var kjent som whist, og til i dag har det dukket opp mange ulike bridgeversjoner. La oss se litt nærmere på de mest populære av disse.

Duplikatbridge 

Duplikatbridge er den mest vanlige varianten av bridge, som benyttes i forbindelse med turneringer og konkurransespill. Denne bridgevarianten har navnet sitt fra det faktum at rekkefølgen for utdeling av kort er helt lik for alle bordene som spiller en gitt runde. Dette medfører at alle lag har samme utgangspunkt i hver runde, og man kan enkelt vurdere hvor godt et lag har spilt ved å sammenligne poengsummene. Duplikatbridge ble introdusert i starten av bridgens gullalder på 1930-tallet, da kortspillets popularitet var på sitt høyeste og spillere ønsket et mer rettferdig utgangspunkt.

Robberbridge

Robberbridge er en annen populær variant av bridge, som egner seg veldig godt til private spill eller spill om penger. Denne bridgeformen hadde sin opprinnelse kort tid etter at bridge ble utviklet fra whist, da spillere ønsket en litt enklere form for poenginndeling og vinnere kunne kåres raskere. Robberbridge er, i likhet med duplikatbridge, en form av kontraktsbridge hvor lag byr på antall stikk de forventer å vinne i løpet av en runde. Det laget som byr høyest etter at kortene er utdelt, vinner kontrakten, og får tildelt poeng basert på dette. 

Robberbridge skiller seg fra de andre variantene i hvordan poeng tildeles etter endt runde, og det benyttes et eget sett med regler knyttet til dette. En seier tildeles til det laget som først klarer å vinne to runder, hvor hver runde gir 100 poeng eller flere kontraktspoeng. En ny runde starter, helt til et lag vinner to runder, og blir kåret som vinner. Siden det går så raskt å utpeke en vinner, egner Robberbridge seg svært godt for spill om penger. Ofte gjøres det slik at vinnerlaget får en pengepremie, der hvert poeng tilsvarer en pengeverdi. Spilles det om penger, kan det være en god strategi å gå for høyest mulig poengsum, i stedet for bare å fokusere på å vinne.

Honeymoonbridge

Honeymoonbridge er en variant av bridge hvor reglene er lagt opp slik at man kan spille bridge kun med to spillere. Normalt kreves det fire spillere for å spille bridge, fordelt på to lag. Reglene som ligger til grunn for denne varianten kan brukes på alle former for bridge som spilles i dag. Det spilles med en normal kortstokk på 52 kort, og hver spiller får utdelt 13 kort. De gjenværende kortene legges i en bunke med billedsiden ned, og det trekkes kort fra denne bunken underveis. I motsetning til andre varianter av kontraktsbridge, er det ingen budrunde i denne formen. Trumfen blir i stedet rotert hver runde for at det skal være rettferdig for begge spillerne. Det kan spekuleres i om varianten har fått navnet sitt fra at det vil være en fin måte å teste forholdet i et nytt ekteskap.


Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *